Urban Shingle Style

Greenwich, Connecticut

largeimage_template_1.png
largeimage_template_2.png
largeimage_template_4.png
largeimage_template_3.png
largeimage_template_5.png
largeimage_template_6.png
largeimage_template_7.png
largeimage_template_8.png
largeimage_template_9.png
largeimage_template_10.png
largeimage_template_11.png
largeimage_template_13.png
largeimage_template_12.png
largeimage_template_14.png
largeimage_template_15.png
largeimage_template_16.png
largeimage_template_17.png

This new 5,800 square foot "Transitional Shingle Residence" is located in an R-6 Zone on .1761 acres (7,672 sf) in downtown Greenwich, Connecticut within walking distance to stores, banks, restaurants and train station. This challenging but unique site allowed for an exclusive in town living opportunity and distinctive design solution. Unlike similar adjacent sites that required the garage bays to be on the lower level, this property is accessible from an adjacent secondary side street providing a private driveway and courtyard. This matchless site allowed our client, who was downsizing to maintain a sense of privacy and security not found anywhere else in an urban setting.

The site presented many design challenges. The property sloped steeply from the rear to the street requiring retaining walls to step down the site. In addition, the entry to the residence was located at the rear / courtyard, presenting the challenge of how to create a strong entry and garage as well as providing a street presence. The architectural resolution was to design a detached garage connected with an open loggia. This allowed the main residence to stand independent of the garage structure and allowed for the front entry to be centered on the main residence and visually unobstructed from the courtyard. A sensitive but massive front exterior with a porch created a significant presence from the road.

This residence has a traditional shingle-style exterior with wood shingle siding / roof, masonry base, and chimney massing. However the interiors are transitional, blending classical elements with more contemporary detailing such as the glass stair railings and ceiling treatments.