Steven Mueller Architects

Urban Shingle Style

Greenwich, Connecticut

largeimage_template_1.png
largeimage_template_2.png
largeimage_template_4.png
largeimage_template_3.png
largeimage_template_5.png
largeimage_template_6.png
largeimage_template_7.png
largeimage_template_8.png
largeimage_template_9.png
largeimage_template_10.png
largeimage_template_11.png
largeimage_template_13.png
largeimage_template_12.png
largeimage_template_14.png
largeimage_template_15.png
largeimage_template_16.png
largeimage_template_17.png

This new 5,800 square foot "Transitional Shingle Residence" is located in an R-6 Zone on .1761 acres (7,672 sf) in downtown Greenwich, Connecticut within walking distance to stores, banks, restaurants and train station. This challenging but unique site allowed for an exclusive in town living opportunity and distinctive design solution. Unlike similar adjacent sites that required the garage bays to be on the lower level, this property is accessible from an adjacent secondary side street providing a private driveway and courtyard. This matchless site allowed our client, who was downsizing to maintain a sense of privacy and security not found anywhere else in an urban setting.

The site presented many design challenges. The property sloped steeply from the rear to the street requiring retaining walls to step down the site. In addition, the entry to the residence was located at the rear / courtyard, presenting the challenge of how to create a strong entry and garage as well as providing a street presence. The architectural resolution was to design a detached garage connected with an open loggia. This allowed the main residence to stand independent of the garage structure and allowed for the front entry to be centered on the main residence and visually unobstructed from the courtyard. A sensitive but massive front exterior with a porch created a significant presence from the road.

This residence has a traditional shingle-style exterior with wood shingle siding / roof, masonry base, and chimney massing. However the interiors are transitional, blending classical elements with more contemporary detailing such as the glass stair railings and ceiling treatments.

Urban Shingle Style

Home Front Image
Home Corner Image
Staircase
Front Door
Home Office and Hallway
Home Office Glass Table
Living Room
Modern Living Room Design
Modern Style Kitchen
Kitchen Sink and Seating
Living Room, Cabinets, and Sink
Bedroom Set
Staircase and Hallway
White Bathroom Set
Patio
Large Home With a Small Yard Design
Gated Home Design

Traditional Shingle Style

largeimage_template_largefirstshot.png
resizeNew.png
800x600_Images_6813Resize.png
800x600_Images_7075Resize.png
800x600_Images_9125Resize.png
800x600_Images_9230Resize.png
800x600_Images_6984Resize.png
800x600_Images_7007Resize.png
800x600_Images_9183Resize.png
Image_Pg4_Template_TestClip.png
largeimage_template_lastlargeshot.png

Traditional Shingle Style

Greenwich, Connecticut

New Modern Home Design
Staircase and Art
Large Open Living Room With Fire Place
Elegant Living Room Table Set
Dual Kitchen Islands
Kitchen With Ovens and A Wine Rack
Home Office Design
Custom Wine Rack Design
Star Lit Movie Theater
Custom Home Office Design
Windows
Night Time Photo of a New Modern Home Design

This new 10,000 square foot mid-country "Traditional Shingle Style Residence" is located on a one-acre site in Greenwich, Connecticut. The current owners had a strong affection for their property, located on a private road, and decided that they would raze their 4,000 square foot garrison colonial house to build the home of their dreams. The site, which is nestled into the hillside, presented several challenges. The first was to define a first floor elevation that allowed access to an established rear terrace while creating an elegant terraced entry procession from the existing driveway elevation to the arched stone-front entry. The second was to make a strong design element on the uphill side of the property, which was created by establishing a gable roof with a large elliptical window flanked with custom wood brackets on the rake end. The main floor stone veneer allowed the residence to comfortably sit into the landscape while accommodating the sloping grades.

The exterior of the residence was designed incorporating traditional "Shingle Style" detailing including; gable roof with long slopes, stone chimney masses, hipped-roof dormers, shingle siding and multi-light sash windows. Traditional detailing transitions into the interior, with the use of flat panel wainscot, coffered ceilings, wood trim, and two-panel wood doors. The interior of this traditional home transcends itself into a "Transitional Design Style" with the merging of contemporary artwork, light fixtures, furniture, ceiling treatment, and the white oak floor with an ebony finish.

Coastal Shingle Style

largeimage_template-newnew.png
0244.png
0181.png
0204.png
0311.png
UseThisResize_3.png
UseThisResize_2.png
0528.png
0328.png
0378.png
UseThisResize.png
UseThisResize_4.png
0064.png
largeimage_templatenewnenwne.png

Coastal Shingle Style

Old Greenwich, Connecticut

Home with a Garage
Fire Place and Bookshelf
Staircase and Living Room with A Fire Place
Large Hallway Space to The Kitchen
Large White Marble Kitchen Island
Kitchen Island With Fire Place and TV Set
Mud Room Closet Space
Large Hallway from the Main Entrance
Two Floor Stairway
Two Floor Stairway Railings
Two Floor Stairway Looking Up
Top Floor Deck
Side Entrance
Back Yard and Deck

This new 6,500 square foot "Coastal Shingle Style Residence" is located in an R-20 Zone on .4783 acres (20,834 sf) in Old Greenwich, Connecticut. Old Greenwich, the first organized community in Greenwich, was previously known as Sound Beach. This was a shoreline resort community in the late 19th and early 20th centuries consisting primarily of beachside cottages. Today this coastal neighborhood consists mostly of traditional turn-of-the-century-homes, many designed in the Shingle Style, creating a sense of scale and community.

Most important to the client, while making the most of the allowable square footage, was to design a new residence that respected the scale of the neighboring homes. In addition and equally important, they wanted to take advantage of their views of the Long Island Sound. Not being directly located on the water created the challenge of maximizing the water views. The property across the street had a 50'-0" view easement which became the central design criteria. Having the main entry access on the side of the residence with a Porte Cochere limited the maximum number of rooms to face the water. Porches and balconies were integrated into the design to provide outdoor living space while reflecting the nautical and New England Shingle Style Architecture traditions. A rooftop balcony offered a third floor panoramic view of the Old Greenwich Shoreline, Greenwich Cove, and The Long Island Sound.

Central to the design of this residence is the core three story foyer / atrium. This space provides circulation to all floors, including the roof balcony while providing natural light to the center of the residence through a series of clerestory windows including an elliptical cupola.

Coastal Shingle Style

largeimage_template_3.png
99191623-10.jpg
5338239.png
99191623-6.png
99191623-8.png
99191623-3.png
99191623-5.png
99191623-4.png
5338241.png
99191623-7.png
5338253.png
99191623-12.png
99191623-20.png

Coastal Shingle Style

Old Greenwich, Connecticut

Front Yard or a Modern Home in CT
Two Floor Stairway
Large Front Entrance of a Home
Cozy Living Room Design
Small Sun Room With Chairs and Bookshelves
Large Granite Kitchen Island Design
Living Room and Entertainment Center Design
Large Granite Kitchen Island and Dining Room Table
Glass Dining Table
Modern dining Room
Modern Bedroom Design with a Fire Place
Marble Bathroom Design
Patio With a Fire Place
Two Car Garage Modern Home Design

This new 9,500 square foot "Coastal Shingle Residence" is nestled on one of the quieter streets of Old Greenwich, off of Shore Road. This symmetrically shingle styled home grounds the developing street architecture with strong matching light, filled hipped tower elements, and a raised eyebrow entryway. Designing around a shallow lot, and governing association bylaws, the orientation of the home spreads along the length of the lot allowing a generous front yard and ample rear yard.

An open floor plan and oversized windows with transoms allows a light-filled experience as you transition from room to room; while the ceiling coffers delineate the formality of each space. Interior 7" Wide Quarter Sawn White Oak Floors are installed on all three levels of the home. The kitchen incorporates a hidden walk-in pantry, while the upstairs hallway houses a series of 4 hidden linen closets incorporated into the paneling. An outdoor BBQ and fireplace off the rear terrace create a great sitting area under the ceiling flush-mounted heat lamps.

Coastal Shingle Style

Large Stone Home Design
Large Stone Home Entrance
Stone Front Door Steps
Modern Home Entrance Way
Long Hallway that Leads to a Staircase
Large Entertainment Center with Windows
Large Entertainment Center That Opens To a Back Patio
Dining Room Table Set and Bar
Kitchen Island with A Sink and A Granite Kitchen Island with Bar stools
Kitchen Island and Dining Room Set
Entertainment Center with a Bookshelf
Entertainment Center and Staircase
Large Bar with Shelving and a Sink
Kitchen Island that Leads to a back Patio
Sun Room
Staircase with Carpeting
Hallway Leading to a Living Room
Hallway Leading to a Living Room
Bedroom That Leads to a Back Deck
Modern Dual Sink Bathroom Design with a Bath Tub
Indoor and Outdoor Shower
Modern Dual Sink Bathroom Design
Patio with a Walk In Living Room
Patio With an Umbrella
Backyard and Pool
Backyard Home Design
Pool Design

Coastal English Manor Style

Riverside, Connecticut

1.jpg
largeimage_template_2.png
largeimage_template_3.png
largeimage_template_4.png
largeimage_template_5.png
largeimage_template_6.png
largeimage_template_7.png
largeimage_template_8.png
largeimage_template_9.png
largeimage_template_10.png
largeimage_template_11.png
largeimage_template_12.png
largeimage_template_13.png
largeimage_template_14.png
largeimage_template_15.png
largeimage_template_16.png
largeimage_template_17.png
largeimage_template_18.png
largeimage_template_19.png
largeimage_template_20.png
largeimage_template_21.png
largeimage_template_22.png
largeimage_template_23.png
largeimage_template_24.png
largeimage_template_25.png
largeimage_template_26.png
largeimage_template_27.png

This new 12,000 square foot "Coastal English Manor Style Residence" is located in an RA-1 Zone on 2.0 acres (87,120 sf) in Riverside, Connecticut. The oversized property allowed the client to construct the English Manor Estate that accommodated his program requirements in this prestigious shoreline community, while respecting the scale of the neighboring homes. Central to the design concept was to create an entry courtyard that would house his impressive car collection. This was accomplished by creating two detached three bay garages with lifts separated from the main residence with two Porte Cocheres. One serving as a secondary entry and the other as additional covered parking. Equally important to the design was to create a large outdoor area that was flanked by the living room on one side and the kitchen/ family room on the other. The resolution was to create a building footprint that resembled an H configuration.

The exterior of the residence was designed incorporating traditional "English Manor Style" detailing including: hipped roofs with long slopes, stone chimney masses, hipped dormers, and a combination of shingle and stone siding. Traditional detailing transitions into the interior with the use of flat panel wainscot, coffered ceilings, and wood trim. The interior of this traditional home transcends itself into a "Transitional Design Style" with the merging of contemporary artwork, light fixtures, furniture, ceiling treatment and aggressive paint colors.

Contemporary Federal Style

largeimage_template_5.png
Image_Template_Narrow_Pg8_1.png
3944.png
4027.png
4064.png
9970.png
Image_Template_Narrow_Pg8_2.png
4141.png
4009.png
0339.png
largeimage_template-largenew.png

Contemporary Federal Style

Greenwich, Connecticut

Brick Home Design
Brick Siding and Basement Stairwell
Two Floor Stairway
Small Entertainment Center
Small Entertainment Center with a Fire Place
Granite Kitchen Design
Granite Kitchen Design With an Oven
Entertainment Center
Mud Room With Closet Storage
Patio with a Brick Fire Place
Brick Deck
Brick One Car Garage Home

This new 5300 square foot in-town "Contemporary Federalist Style Residence" is located on a .15 acre site in the heart of downtown Greenwich, Connecticut. Most important to the client, while maximizing the allowable square footage was to design a new residence that respected the scale and vintage neighboring homes. In addition, they wanted an authentic design that reflected the imagery of a home located in an urban setting.

Located on a 50 by 120 foot lot, with only a 35 by 75 foot building envelope, presented many design challenges with respect to the client's program. The resolution required the street façade to include a strong entry, two-bay garage, and an architectural design feature. In addition, the interior room locations needed to be designed and planned to maximize the privacy to the adjacent homes as well as create a special private outdoor space. The client wanted to create as much exterior privacy as possible. This separation from the street was created with the construction of black wrought iron fencing atop low brick walls, and extensive landscaping, the rear terrace is walled, leading to an outdoor fireplace with a tall chimney in the center of a rock edged, gravel filled, circle.

Contemporary Georgian Style

fullhouse-2.png
image13.png
image4.png
staircaseshot.png
image12.png
image7.png
image9.png
image2.png
image3.png
image11.png
image8.png
image10.png
image1.png

Contemporary Georgian Style

Greenwich, Connecticut

One Car Garage Brick Home
Brick Home Front Door
Brick Siding and Windows
Two Floor Stairway
Staircase
Small Entertainment Center
Staircase and Dining Room Table
Three Floor Stairwell
Modern Kitchen Design
Kitchen Island and Chairs
White Bathroom Design
Small Dining Room Table Set
Back Patio and Pool

This new 4,900 square foot in-town "Contemporary Georgian Style Residence" is located in an R-6 Zone on a .15 acre (6,250 sf) site in the heart of downtown Greenwich, Connecticut. Most important to the client, while maximizing the allowable square footage was to design a new residence that respected the scale and vintage neighboring homes. In addition, they wanted an authentic design that reflected the imagery of a home located in an urban setting.

With a property of 50 by 120 feet and an allowable building envelope of only 35 by 75 feet, this presented many design challenges with respect to the client's program. Many of the existing homes on this block have a front porch facing the street, a long driveway leading to a garage at the rear of the property, and limited to nonexistent rear yards. The design resolution was to provide a strong entry, and locate the garage at the front of the house. This would allow for more green space on the side of the residence, as well as providing a wonderful backyard area. The second floor porch mimics the feeling of the traditional homes in the neighborhood. Separation from the street was created with the construction of low brick walls, and extensive landscaping.

Country Shingle Style

Modern Home Front Driveway
Modern White Living Room Design
Modern Home dining Room and Fire Set
Dining Room and Wine Fridge
Granite Counter Top and Bar with Chairs
Sun Room With a Glass Table and Chairs
Modern Bedroom Design
Bath Tub and Shower
Custom Designed Movie Theater and Bar
Custom Built Wine Cellar
Modern Bar Top and Chairs
Staircase with Windows
Dual Sink Bathroom
Custom Designed Movie Theater and Bar Table, Sink, and Fridge
Architectural Design of A Front Entrance

Country Shingle Style

Greenwich, Connecticut

largeimage_template_1.png
largeimage_template_2.png
largeimage_template_3.png
largeimage_template_4.png
largeimage_template_Long_5.png
largeimage_template_Long_8.png
largeimage_template_6.png
largeimage_template_7.png
largeimage_template_9.png
largeimage_template_10.png
largeimage_template_11.png
largeimage_template_12.png
largeimage_template_13.png
largeimage_template_14.png
largeimage_template_15.png

This new 7,500 square foot "Traditional Shingle Style Residence" is located on a half-acre site in downtown Greenwich, Connecticut. The interior of this shingle style home transcends itself into a "Transitional Design Style" with the merging of contemporary light fixtures, furniture, ceiling treatment and the white oak floor with an ebony finish.

At the heart of the home; the kitchen opens into the family room and informal dining area with a large butler's pantry leading to the dining room. Inset flush kitchen drawers with large rail shaker style cabinet doors continue the uninterrupted lines of the kitchen space. The split-level island allows for a raised area for stool seating while providing a six-foot by six-foot workspace for prepping and washing. The island houses a microwave drawer, with additional wide drawer storage for pots and pans. Opposite the island the 48" Viking range is adorned with a stone and glass spilt mosaic backsplash, creating a natural art piece against the stainless-steel hood. Oil and spice pullouts flank the range top with large drawer storage below.

To the left, the large upper cabinets have transom hoppers with frosted glass inlayed panels. This frosting melds with the 4x12 stacked smoked glass backsplash. 2" white Quartz countertops finish the clean aesthetic and provide ample work area. On the right of the mosaic focal piece are a pair of Viking double ovens with storage above. The 48" side-by-side refrigerator / freezer sits behind the island seating with 48" of circulation between the refrigerator and the seating. Crowning the space is a recessed square coffer ceiling with grey washed wide plank oak boards. Each coffered beam is backlit to produce an upward glow over the island area. A square metal channel delineates the transition between the coffered space and the kitchen ceiling.